17 Haziran 2007

Ödev 4 (RAMSAR SULAK ALANLAR YÖNETİMİ PLANLAMA YAKLAŞIMI)

Bu tablodan yola çıkarak ilk hafta belirlediğiniz sulak alanın sorunlarından birini seçerek;



  1. Sulak alanın sorununun tanımı

  2. Değerlendirmesi

  3. Sorunun çözümü için belirlediğiniz hedefler

  4. Faaliyet planı

  5. Belirlediğiniz kısa ve uzun vadeli politikaları belirleyiniz.

TERKOS HAVZASI KAÇAK YAPILAŞMA PROBLEMİ:


Sorunun Tanımı:


Terkos Havzası içmesuyu havzası olduğu için diğer sulakalanlarla karşılaştırdığında su kalitesinin sağlanması, havzanın su kirliliğine sebep olacak faktörlerden arındırılması ve temiz su rezervuarı niteliğinin devam etmesi açısından en önemli sorunu kaçak yapılaşmadır.


Değerlendirme:


İSKİ IÇMESUYU HAVZALARI KORUMA VE KONTROL YÖNETMELIGI'nde belirtilen havza koruma sınırları dahilinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir. Kaçak yapılaşma uzaktan algılama ile belirlenmekte, bütün kaçak yapılar terkos içmesuyu havzasına atıksu karışmasını engellemek amacıyla yıkılmaktadır.


Hedefler:


İSKİ İçmesuyu Havzaları Koruma ve Kontrol Yönetmeliğinde belirtilen havza koruma sınırları dahilinde gerekli işlemler yapılacaktır.


Mutlak Koruma Alani (0-300 m.) :


Mutlak koruma alanlarinda aritma tesisleri hariç hangi maksatla olursa olsun hiçbir sekilde yapi yapilamaz, iskana açilamaz, turizm alani kurulamaz.


Kisa Mesafeli Koruma Alanlari (300 - 1000 m.):


Turizm alanlari, tatil köyleri, sanayi tesisleri ve serbest bölgeler kurulamaz.


Bu alanlarda tas, toprak, kum, kil ve maden ocagi vb.açilamaz ve mezarlik kurulamaz.


Orta Mesafeli Koruma Alanlari (1000 – 2000 m.):


Bu alanlarda turizm alanlari, her türlü sanayi, hastaneler, serbest bölgeler, hayvancilik tesisleri ve her türlü depolama tesisleri kurulamaz.


Uzun Mesafeli Koruma Alani (2000 –Havza Sinirina Kadar) :


Bu alanlarda sosyal mesken, sanayiler, turizm alanlari ve serbest bölgeler kurulamaz.


NOT: Yönetmeliğin ilgili maddelerinde daha detaylı bilgi mevcuttur.


Faaliyet Planı:


* Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için havza koruma ve uzaktan algılama birimleri İSKİ bünyesinde görev yapmaktadır. Bu birimler havzayı uydu fotografları yardımıyla izleyip gerekli etütleri yaparak yıkılması gerekli yapıları tespit etmektedir. Havza Koruma ve Uzaktan Algılama ekipleri gerek sahada gerekse idare bünyesinde, çalışmalarına hatasız ve eksiksiz devam edecektir.


* Tüm İstanbul ve özellikle Terkos havzası civarında yaşayan insanların konuya dikkatleri çekilerek bu bölgede izinsiz yapılaşmanın önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Bölge mücavir alanlarında yaşayan halk, havza görüşü almak için İSKİ''ye yazılı ve bizzat müracaat edebilmektedir. Böylelikle halk, sorunun çözümüne paydaş olarak katılmaktadır.


Kısa ve Uzun Vadeli Politikalar:


Kısa vadede Terkos içmesuyu havzasının kirlenmemesi sağlanarak buradaki her türlü kirletici faktör etkinliği (en önemlisi insan aktivitesi) en aza indirgenecektir.


Uzun vadede kirlenme konusuyla ilgili olarak Tüm halk bilinçlendirilerecek, kaçak yapılaşma sorunu oluşmadan engellenmeye çalışılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popular Posts